پشت بام سبز یا بام سبز (روف گاردن) به مکانی اطلاق میشود که برروی تمام یا قسمتی از سطح آپارتمان یا منزل مسکونی گیاهان کم ارتفاع، درختچهها، صیفیجات و … کشت شده باشد. پشت بام سبز از ایدههای نوظهور معماری پایدار و طبیعت گراست که سعی دارد، محیط زندگی شهری را با طبیعت درآمیزد و فضایی که سالها، تنها با مصالح ساختمانی پوشیده میشد، با گیاهان مناسب پشت بام بپوشاند و باغ پشت بامی پدید آورد.
چگونه پشت بامی سبز داشته باشیم
برای پاسخ به پرسش چگونه پشت بامی سبز داشته باشیم، ابتدا باید هدف خود را از روف گاردن به روشنی مشخص نمایید. همانطور که میدانید، بام سبز بر اساس نحوه طراحی و اجرا به 3 نوع گسترده، متمرکز و مدولار تقسیم بندی میشود. پس از آن شخصاً یا با بهرهگیری از کمک یک شرکت مشاور حرفهای، باید نسبت به آمادهسازی طرح اولیه اقدام کنید. با توجه به ظرافتهای موجود هنگام محاسبه وزن سازه و عایق بندی سقف برای جلوگیری از نشت آب و چکه کردن بعد از اجرای پشت بام سبز توصیه میشود، در صورتی که اطلاعات کافی در این زمینه ندارید، با مشاوران مجرب ما تماس حاصل فرمایید.
چگونه پشت بام را گلخانه کنیم
اجرای گلخانه در پشت بام
چگونه پشت بام را گلخانه کنیم؟ این سوالیست که اغلب از طراحان منظر و مهندسین فعال در این حوزه پرسیده میشود. جهت اجرای گلخانه در پشت بام، ابتدا باید وزن سازه، خاک بستر، تاسیسات و گیاهان کشت شده در گلخانه را محاسبه نمایید. سپس با توجه به اطلاعات سازه ساختمان، بررسی کنید که آیا سازه بنای شما استقامت تحمل بار پشت بام سبز را دارد؟ در صورت مثبت بودن پاسخ مرحله بعد که شامل زیرسازی و عایق روف گاردن است، آغاز میگردد. پس از اتمام زیرسازی روف گاردن، نوبت به اجرای سازه گلخانه میرسد.
مشاوره رایگان با کارشناسان چوپکس
در قسمتهای قبلی به این موضوع اشاره شد که انواع پشت بام سبز براساس ساختار به سه نوع گسترده، متمرکز و مدولار تقسیم میشوند. باغ های پشت بامی بیشتر به نوع متمرکز از روف گاردن اشاره دارد. طراحی بام سبز متمرکز یا باغ های پشت بامی مشابه محوطههای سبز شهری بوده و پوشش گیاهی متنوعی از انواع بوته، درختچه و درخت در اجرای آن وجود دارد. البته باید به این نکته توجه داشت که وزن باغ های پشت بامی زیاد است و باید مقاومت سازه بنا قبل از اجرا بررسی شود.
کدام گیاهان مناسب پشت بام هستند
گیاهان مناسب پشت بام، معمولاً گیاهانی هستند که ریشههای کم عمقی دارند. برای کشت در مدل گسترده پشت بام سبز گیاهانی مانند: چمن، شب بو، خزه، شبدر، سدوم مناسباند. در مدل متمرکز، انواع درختهای نه چندان مرتفع و مقاوم در برابر تغییرات آب و هوایی مثل سرو و کاج توصیه میشود. همچنین درختچههایی مانند: شمشاد و انواع گلهای زینتی، در گلدان یا فلاورباکس چوبی کاشته میشوند. برای کنجهای پشت بام سبز اغلب: پیچک، کلماتیس و سایر گیاهان رونده بکار میروند.
کاشت خیار و گوجه در پشت بام چگونه انجام میشود؟
کاشت خیار و گوجه در پشت بام به دو صورت انجام میشود:
در حالت اول: فقط برای چند ماه از سال که شرایط دمایی منطقه مناسب است (مثلاً از خرداد تا انتهای شهریور) در فضای باز بصورت گسترده یا داخل انواع فلاورباکس یا جعبه گیاه که بصورت مدولار روی سقف قرار میگیرد، انجام میشود. در این حالت، با فرا رسیدن فصل سرما بوتهها آسیب دیده و از بین میروند و فرصت استفاده از این صیفیجات محدود است.
در حالت دوم: با احداث یک گلخانه در پشت بام و بوجود آوردن شرایط کنترل شده، میتوان در تمامی فصول سال به کاشت گوجه و خیار در پشت بام، فلفل دلمهای، انواع سبزیجات و … پرداخت؛ البته هزینه احداث گلخانه نسبت به روش اول بیشتر است.
چگونه پشت بام درخت بکاریم
برای این که بتوانیم در پشت بام درخت بکاریم ابتدا باید مکان مناسب برای این منظور را آماده کنیم؛ یکی از ملزومترین موارد کاشت درخت در پشت بام فلاورباکس چوبی یا جعبههایی در ابعاد بزرگ است که فضای کافی برای رشد درخت یا درخچه را داشته باشد. شما باید درخت مورد نظرتان را درون گلدانهایی با ابعاد بزرگ بکارید تا فضای مناسب برای رشد و پرورش را داشته باشند.
ساخت فلاورباکس چوبی با متریالهایی نوین همچون پروفیل چوب پلاستیک باعث میشود تا گلدانها با آبیاری پیاپی یا تابش متداوم نور خورشید آسیب ننبیند؛ علاوهبراین شما با استفاده از فلاورباکسهای ساخته شده با این متریال سرمایه گذاری مناسبی کردهاید که پس از گذشت سالها نیازی به ترمیم، نگهداری یا جابجایی نخواهد داشت.
گلخانه در پشت بام
گلخانهها براساس نوع سازه به 5 دسته تقسیم میشوند:
گلخانه یک طرفه
معمولاً درکنار دیوار ساخته شده و سقف شیشهای شیبدار (۳۰ تا ۵۵ درجه) دارد.
گلخانه نیمه دو طرفه
در این نوع از گلخانه، سقف از دو سمت، شیب دارد و اندازه دو سوی شیبدار سقف نامساوی است.
گلخانه دو طرفه
در گلخانه دوطرفه، ارتفاع دیوارههای جانبی گلخانه باهم مساوی است، شیب سقف گلخانه از دوسو هم اندازه است.
گلخانه A شکل
این نوع گلخانه که با ارتفاع 2.5 الی 3.5 متر ساخته میشود، پهنای دو سقف مساوی است.
گلخانه تونلی یا نیمه استوانهای
این نوع گلخانه، به دلیل ساخت ارزان و بهرهوری بالا از زمین بسیار متداول شده است. بسیاری از آنها با دولایه پلاستیکی پوشانده میشود. برای ساخت اسکلت آن از لولههای آب با قوس ۱۸۰ درجه استفاده میشود.
هفت ایده برای تبدیل پشت بام به روف گاردن کوچک
بیشتر بخوانید
آموزش ساخت باغچه در آپارتمان
روشهای مختلفی برای ساخت باغچه در آپارتمان وجود دارد. بسیاری از این روشها میتواند مبتکرانه و براساس خلاقیت شما شکل بگیرد. برای ساخت باغچه در آپارتمان، ابتدا باید مشخص کنید در کدام قسمت آپارتمان، چه میزان فضا در اختیار دارید؛ این فضا میتواند در تراس، حیاط خلوت یا پشت بام باشد. در مرحله بعد باید ببینید چه ابزاری در اختیار دارید. با استفاده از جعبههای چوبی میوه، کیسه ها و گونیهای غیر قابل استفاده و حتی چیزی مثل کیس کامپیوتر قدیمی! بله… با هر چیزی که فکرش را بکنید میتوانید در آپارتمان خود باغچههای کوچکی درست کرده و به پرورش گیاهان مورد علاقهتان بپردازید. بعد از یافتن فلاورباکس چوبی (یا جعبه-گیاه) مورد نظر، باید خاک مناسب را تهیه کنید. برای این منظور معمولاً خاکی که از ترکیب برابر ماسه، خرده سنگهای بافتدار و گیاخاک (چوب پوسیده و بقایای گیاهی) تشکیل شده باشد، برای این منظور بکار میرود.
روش ساخت باغچه های چوبی
برای ساخت باغچه های چوبی میتوانید از گلدان یا فلاورباکس چوبی در ابعاد و سایزهای متفاوت استفاده کنید. این گلدانها نه تنها از لحاظ شکل ظاهری بسیار متفاوت هستند و فضای خاص ایجاد میکنند که میتوانید آنها را به شکل مربع یا مستطیل نیز سفارش دهید. همچنین میتوانید با مراجعه به نجاری محل، تعدادی تخته که معمولاً به آن نیاز ندارند را تهیه کنید. سپس باید فضایی را که میخواهید گلدان یا جعبه گیاهها را در آن نگهداری کنید، اندازه بگیرید. سعی کنید ابعاد جعبهها (در طول و عرض و ارتفاع) از 40 سانتیمتر بیشتر نشود، تا براحتی بتوانید آنها را جابجا کنید؛ اما اگر در ابعاد بزرگ یا بسیار بزرگ باشند، میتوانید آنها را در محلی ثابت قرار دهید.
اکثر گیاهان آپارتمانی ریشهای در حدود 25 الی 35 سانتیمتر دارند، بنابراین ارتفاع 40 سانتیمتر توصیه میشود. در مرحله بعدی باید یک لایه عایق (مثلاً کیسه زباله) را به عنوان لایه عایق بندی در جعبه قراردهید. سپس تعدادی قلوه سنگ را برای زهکش آب، درون جعبه بریزید (حدود 2 الی 3 سانتی متر). سپس خاک را ریخته و بذر گیاه موردنظر را در آن بکارید. اکنون میتوانید باغچه های چوبی خود را در محلی که نور و گرمای مناسبی دارد، قرار دهید تا بعد از چند روز جوانهها ظاهر گردند.
ایجاد و نگهداری از باغچه های چوبی در آپارتمان یا پشت بام سبز میتواند سرگرمی خوبی برای تمامی اعضای خانواده و اهالی ساختمان باشد. قطعاً دریافت راهنماییهای از مشاوران ما در این حوزه در هر یک از مراحل طراحی، ساخت و نگهداری میتواند راهگشا باشد.
چوب پلاست چوپکس از تولید تا طراحی و اجرا همراه شماست.