شاید برای شما هم پیش آمده باشد که از خود سوال کنید، چگونه نما ساختمان طراحی کنیم و اصول طراحی نما چیست ؟ برای این منظور، ابتدا باید به شناخت نما و ویژگیهای آن بپردازیم. نمای ساختمان وجه بیرونی بناست که در دید عموم قرار دارد و به همین علت از اهمیت بالایی برخوردار است. طراحی نمای ساختمان، شاخهای از علم و هنر معماریست، که به این امر جذاب میپردازد. در یک پاسخ کلی به پرسش چگونه نما ساختمان طراحی کنیم ؟ میتوان گفت، فرآیند طراحی نما شامل بیان اهداف و مشخص نمودن آنها، طراحی اولیه چند آلترناتیو، بررسی گزینهها، انتخاب گزینه نهایی و اصلاح آن است. البته متریالی که برای طراحی در نظر میگیرید نیز بسیار اهمیت داشته و وجود محصولات نوین در این عرصه همچون پروفیل چوب پلاستیک امکان اجرای طراحیهای خاص و بینظیر را به شما خواهد داد.
برای موفقیت در ارائه بهترین طرح برای نما، توصیه میشود با یک مهندس معمار یا طراح با تجربه مشورت کنید. یک معمار مجرب میداند چگونه نمای ساختمان طراحی کند تا یکپارچگی، تناسب، تعادل و ریتم در نما ایجاد شود. البته خودمان هم میتوانیم با مطالعه کتب موجود، تمرین و مشاهده نمونه کارهای متعدد معماران مختلف به این دانش دست یابیم. اما این مسئله، نیازمند صرف وقت زیادیست. قطعاً تجربهای که یک هنرمند طراح طی سالیان متمادی اندوخته است، چیزی بیش از دانش تئوری موجود در کتب است.
مشاوره رایگان با کارشناسان چوپکس
اصول طراحی نمای ساختمان به چه صورت است ؟
در بسیاری از منابع موجود، اصولی کلی برای طراحی نمای ساختمان بیان شده است. با استفاده از این اصول، تا حد زیادی میتوانیم نمای ساختمانی زیبا، کاربردی و متعادل ایجاد نماییم و نمای مورد نظر همچون: نمای سنگی، نمای شیشهای یا نمای چوبی و … را برای اجرا انتخاب کنیم. اما این نکته را در نظر داشته باشید که همواره برای اینکه بدانیم، چگونه نمای ساختمان طراحی کنیم، رعایت “اصول” و “قانون” در کنار هم الزامیست. قوانین شهرداری، به عنوان نهاد ناظر بر ساخت و ساز های شهری، به ما اجازه طراحی هر نمایی را نمیدهد. برای مثال نمیتوان برای طراحی نما، از رنگ و فرمهای دارای تضاد شدید که یکپارچگی محیط را از بین میبرد، استفاده کنیم یا برای استفاده از شیشه، در نمای ساختمان محدودیت وجود دارد. لذا با در نظر داشتن چنین قوانینی، میتوان با رعایت اصول زیر، موفق به طراحی بهترین نما زیبا شویم:
یکپارچگی :
یکپارچگی نمای ساختمان یعنی اینکه نمای ساختمان، در عین اینکه از عناصر گوناگون شکل گرفته است، دارای وحدت و یکپارچگی باشد. وقتی یک ناظر بیرونی به نمای ساختمان دارای یکپارچگی مینگرد، توانایی تشکیل یک طرح کلی را از نمای یکپارچه در ذهن خود دارد.
رعایت تناسبات :
نسبت طول به عرض خطوط مهم، مانند خط پنجرهها، ارتفاع ساختمان و … باید دارای تناسب باشد. با تقسیم نمای یک ساختمان مرتفع یا عریض به چند بخش، میتوان این تناسبت را تعدیل نمود.
استفاده از عنصر شاخص :
یکی از راههای طراحی نمای ساختمان زیبا، استفاده از یک عنصر شاخص در مرکز طراحی نما یا در گوشههای آن است. این عنصر شاخص میتواند کاربردی باشد، مانند در ورودی یا کاملاً تزیینی باشد مانند تعدادی مجسمه یا بافت متغیر.
طراحی متعادل :
یکی از پاسخهای اساسی به این سوال که چگونه نمای ساختمان طراحی کنیم تا نمای طراحی شده در عین سادگی دارای زیبایی نیز باشد، رعایت تعادل در رنگها، جزئیات، تزیینات و … است.
توجه به بازشو ها :
یکی از عناصر مهم طراحی نمای ساختمان، پنجرهها و دربهای ورودی هستند. این عناصر که اصطلاحاً بازشو خوانده میشوند، میتوانند نقش کلیدی را در طراحی نما ایفا کنند. با استفاده از تکرار منظم پنجرهها میتوان در نما ریتم ایجاد کرد. همچنین درب ورودی میتواند نقش عنصر مرکزی را در طراحی نما برعهده گیرد.
وجود ریتم در طراحی :
ریتم، به معنای تکرار منظم عناصر مشابه است. وجود ریتم در نما، درک آن را سادهتر میکند. ریتم در نما دو کاربرد دارد. اول آنکه در صورت رعایت ریتم نمای ساختمانهای مجاور، در ساختمان جدید، میتوان به طراحی یکپارچه نمای محله کمک کرد. دوم اینکه با طراحی ریتم در نمای واحد، به خودی خود میتوان به درک بهتر نما توسط ناظر بیرونی کمک کرد.
توجه به کیفیت ساخت و مصالح :
برای اینکه بدانیم چگونه نمای ساختمان طراحی کنیم تا برای مدتها از بابت ترمیم و نگهداری بنا خیالی آسوده داشته باشیم، لازم است به کیفیت ساخت و مصالح به کار رفته در نما توجه شود. برای این منظور باید ضمن شناخت شرایط طبیعی اقلیمی که قصد طراحی نمای ساختمان، در آنجا را داریم، از مصالح بوم آورد، در کنار مصالح نوین و دارای ماندگاری بالا استفاده کنیم.
طراحی نمای ساختمان مدرن چگونه است ؟
طراحی نمای ساختمان مسکونی این روزها بسیار مورد توجه قرار میگیرد. دقت به این امر باعث میشود تا بتوانید انتخابی مناسب داشته باشید. آنچه که امروزه به عنوان طراحی مدرن شناخته میشود، یادگار انقلاب طراحی صورت گرفته در اوایل قرن بیستم است. در آن زمان معماران برجستهای که با توسعه صنایع فولاد و سیمان، توانایی ساخت سازههایی مرتفعتر و دارای معماری متفاوتتری، نسبت به بناهای سنتی داشتند، دست به طراحی و خلق آثار متعددی نمودند، این آثار در برخی موارد شاهکار و در مواردی، فاجعه خوانده شدند.
یک اصل کلی در طراحی مدرن وجود دارد و آن پرهیز از جزییات و تزئینات و پرداختن به کارکردها و فرمهای ساده است. البته این اصول در سالهای بعد تعدیل شد و ضمن درک اشتباهات این گروه از معماران، که به طراحی محیطهای ناکارآمد، نا امن و بیهویت میانجامید، امروزه طراحانی که قصد ارائه طرحهای مدرن دارند، با رعایت اصول زیر، نماهای ساختمانی زیبا و کاربردی را ارائه میکنند:
- سادگی: سادگی یکی از اصول بنیادی طراحی مدرن است.
نماهای ساختمانی مدرن، فاقد هرگونه تزیینات، فرورفتگی و برآمدگی حجمی پیچیده و … هستند. - طراحی کارکردگرا: طراحان نمای ساختمانی مدرن، همواره به کارکرد بنا، برای طراحی نما توجه دارند.
- استفاده از مواد و مصالح نوین: با استفاده از مصالح ابداعی جدید، میتوان موفق به طراحی نماهای مدرن شد.
استفاده از چوب پلاست، ورقهای کامپوزیتی، نمای سبز، سنگهای مصنوعی و … از این دست هستند. - طراحی شاخص: یک نمای مدرن، در عین همخوانی با محیط، باید شاخص باشد.
توجه شود که شاخص بودن به معنای در تضاد با محیط بودن نیست.
طراحی نمای ساختمان مسکونی به چه صورت است ؟
نمای یک ساختمان مسکونی، باید در هماهنگی کامل با بافت محله باشد. یکی دیگر از ویژگیهای مهم نمای ساختمان مسکونی کارآمدی آن است. از راهکارهای اساسی برای اینکه چگونه نمای ساختمان طراحی کنیم که تا سالها نیاز به مرمت و صرف هزینه مازاد برای ترمیم و نگهداری از بنا نداشته باشیم، رعایت کیفیت ساخت و مصالح است.
جهت مشاوره طراحی نمای ساختمان به چه شرکتهایی مراجعه کنیم ؟
برای اینکه بدانیم چگونه نمای ساختمان طراحی کنیم تا در عین برآورده شدن تمامی انتظارات ما از نما، اصول و قوانین طراحی نیز رعایت شده است، لازم است از خدمات شرکتهای مشاوره فعال در این زمینه استفاده کنیم. در یک جلسه مشاوره جهت طراحی نما سعی کنید، تمامی خواستههای خود را از نمای دلخواه خود به طراح بیان کنید. با کمک وی چند طرح آماده کرده و از میان طرحهای موجود، بهترین طرح را انتخاب کنید. تیم حرفهای شرکت ارائه دهنده خدمات مشاوره طراحی نما ساختمان، متشکل از مهندسین معمار، مهندسین سازه و هنرمندان طراح، در نهایت دقت، نقشههای فنی و اجرایی نمای مورد نظر را تهیه و به اجرا در میآورند.